cropped-Lady-Bistro-logo-1000x1000px-black-white.png

Tajomstvá dokonalej kombinácie cesta a náplne

Homemade Pizza Italian margherita on wood

Tajomstvá prípravy autentickej talianskej pizze. S receptom na pravé talianske cesto dokážete vytvoriť dokonalý základ pre pizzu. S náplňou podľa vlastnej chuti a správnym spôsobom pečenia budete vedieť všetko, čo potrebujete na to, aby ste si mohli vychutnať autentickú taliansku pizzu vo svojej vlastnej kuchyni.

História pizze

Pizza

História pizze siaha až do starovekého Grécka a Ríma, kde sa podobné jedlá pekli s rôznymi prísadami na ceste. V 18. storočí sa pizza stala populárnou v Neapole v Taliansku, kde ju pripravovali ako jednoduché jedlo pre chudobných ľudí. V roku 1889 bola vytvorená ikonická pizza Margherita s paradajkami, mozzarellou a bazalkou, ktorá symbolizovala talianské národné farby. V 20. storočí talianski imigranti ju priniesli do Ameriky, kde sa stala populárnou a rozšírila sa po celom svete. Dnes je pizza jednou z najobľúbenejších jedál na svete s rôznymi variantami a náplňami, ktoré si každý môže vychutnať.

História kebabu

Tasty doner kebab on table

História kebabu siaha až do starovekého Grécka a Perzie, kde sa podobné jedlo nazývalo „kabob“ alebo „kabāb“. V starovekom Grécku a Perzii sa mäso napichovalo na kovový špíz a grilovalo nad ohňom. S rozšírením islamskej kultúry sa kebab stal populárnym v Osmanovskom impériu, kde sa často pripravoval z hovädzieho, kuracieho alebo jahňacieho mäsa. V 20. storočí sa kebab začal šíriť do Európy a Ameriky prostredníctvom migrácie a dnes je jedným z najobľúbenejších rýchlych jedál na svete. Rôzne kultúry prispeli k vytvoreniu rôznych variantov kebabu, ktoré sa líšia v závislosti od miestnych preferencií a tradícií. Kebab je symbolom spoločného stravovania a chutných gastronomických zážitkov.

História hamburgeru

Big hamburger

História hamburgeru sa začína v 19. storočí, keď sa vyvinul zo staršej tradície jedla nazývaného „Hamburg-style steak“. Imigranti z Nemecka a Európy priniesli túto tradíciu do Ameriky, kde sa začali otvárať prvé jedálne a stánky s ponukou hamburgrov. White Castle, založený v roku 1921, bol prvou známou prevádzkou, ktorá sa špecializovala na hamburgre. Neskôr, v roku 1940, McDonald’s zaviedol koncept rýchleho občerstvenia s jednoduchým menu a hamburgrami, čím prispel k ich obľúbenosti a rozšíreniu po celom svete. Dnes je hamburger ikonou amerického jedla a jedným z najobľúbenejších jedál na svete.