cropped-Lady-Bistro-logo-1000x1000px-black-white.png

História pizze

História pizze siaha až do starovekého Grécka a Ríma, kde sa podobné jedlá pekli s rôznymi prísadami na ceste. V 18. storočí sa pizza stala populárnou v Neapole v Taliansku, kde ju pripravovali ako jednoduché jedlo pre chudobných ľudí. V roku 1889 bola vytvorená ikonická pizza Margherita s paradajkami, mozzarellou a bazalkou, ktorá symbolizovala talianské národné farby. V 20. storočí talianski imigranti ju priniesli do Ameriky, kde sa stala populárnou a rozšírila sa po celom svete. Dnes je pizza jednou z najobľúbenejších jedál na svete s rôznymi variantami a náplňami, ktoré si každý môže vychutnať.
Pizza

Pizza je ikonické jedlo, ktoré sa stalo celosvetovým fenoménom. Je to pochutina, ktorá má bohatú históriu a jej korene siahajú až do starovekého Grécka a Ríma.

História pizze začína v starovekom Grécku, kde sa pripravovala pod názvom „plakous“ a pozostávala z placky z cesta, ktorá bola potom obložená rôznymi prísadami. Gréci ju pekli na horúcom kameni a podávali ju s rôznymi náplňami, vrátane syra a byliniek.

Keď Rímske impérium expandovalo, ich kultúra sa miešala s gréckou kultúrou a s sebou priniesla aj tradíciu pečenia placiem. V tom čase sa stala populárnou „picea“, ktorá bola hrubšou plackou, podobnou dnešnej pizze. Picea bola obložená olivovým olejom, bylinkami, medom a syrom.

Chef preparing pizza and decorating with cherry tomatoes

Avšak to, čo poznáme dnes ako pizza, je späté s Neapolom v Taliansku. V 18. storočí sa v Neapole začali objavovať reštaurácie, kde sa predávala jednoduchá strava, vrátane plátkov cesta s rôznymi náplňami. Tieto jedlá boli považované za jednoduché jedlo pre chudobných ľudí.

V roku 1889 v Neapole pizzaiolo Raffaele Esposito pripravil špeciálnu pizzu pre talianskeho kráľa Umberta I. a jeho manželku Margheritu. Na tejto pizze použil paradajky, mozzarellu a bazalku, aby zobrazil talianské národné farby – červenú, bielu a zelenú. Táto pizza dostala názov Margherita a stala sa jednou z najznámejších variantov pizze.

V 20. storočí sa talianski imigranti začali presťahovať do Ameriky a so sebou priniesli svoju tradíciu pečenia pizze. V New Yorku a ďalších amerických mestách sa začali otvárať pizzerie, ktoré ponúkali obľúbené talianske jedlo. Vďaka svojej chutnej a pohodlnej povaze sa pizza stala rýchlo obľúbenou v celej Amerike a neskôr sa rozšírila do celého sveta.

Pizza cutter wheel slicing ham pizza

Dnes je pizza jednou z najpopulárnejších a najrozšírenejších jedál na svete. Jej príprava a náplne sa líšia v rôznych krajinách a regiónoch, čo um

ožňuje vznik množstva unikátnych variantov. Pizza je symbolem spoločného stravovania, zábavy a rodinných chvíľ, ktoré si ľudia zdieľajú po celom svete.

Jej históriu možno vnímať ako príbeh o tom, ako jedlo dokáže prekonať hranice a spojiť ľudí prostredníctvom svojej všeobecnej obľúbenosti a vynikajúcej chuti.

Zdieľať na:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *